Ristejä - Crosses

Ankh, elämän avain, on vanha egyptiläinen symboli, jonka alkuperästä ei ole varmuutta. Se on kuitenkin hyvin yleinen aihe muinaisen Egyptin taiteessa, ja esiintyy jumalien ja jumalattarien kuvissa. Se tarkoittaa elämää, ikuista ja tuonpuoleista elämää, kuolemattomuutta.

Ankh, key of life, is an ancient Egyptian symbol, the origin of which is uncertain. However, it is very common motif in old Egyptian art. It is often found in images of gods and godesses. It means life, eternal or afterlife, immortality.

Korussa on etiopialaisen ristin lisäksi laavakiveä, akaattia, turmaliinia, makeanvedenhelmiä, pyriittiä, gunmetal-helmiä ja lasihelmiä.

In addition to the Ethiopian cross, there are lavastone, agate, tourmaline, freshwater pearls, pyrite, gunmetal and glass beads in the necklace.
Toinen etiopialainen risti on saanut seurakseen onyks-helmiä, turmaliinia, granaattia ja pyrittiiä. Tämä risti muistuttaa paljon aurinkopyörää tai kelttiläistä ristiä.

Another Ethiopian cross is accompanied with onyx, tourmaline, garnet and pyrite beads. This cross resembles solar wheel or celtic cross.

Ankh-rannekorussa on laavakiveä, lasihelmiä, turmaliinia, granaattia, hopeahelmiä ja yksi savesta tehty rukoushelmi. Muut osat ovat hopeaa.

Ankh bracelet has lavastone, glass, tourmaline, garnet, silver beads and a prayer bead made of clay. Other parts are silver.

Hyvää kekriä, halloweenia! 

Have a happy Halloween, or Kekri (Finnish counterpart for Halloween, ancient feast of commemorating the dead)!

Here's very beautiful, but sad old Nightwish song, hope you have time to listen to it.