Iloa ja siunausta

Tämä rannekoru muistuttaa aika paljon aiemmin itselleni tekemääni rannekorua, mutta tässä on eri teksti. Laatassa lukee sanat "ilo" ja "siunaus" riimuilla kirjoitettuna. Nämä tekstit löytyivät Unkarin alueelta kahdesta naisen jousisoljesta. Alkuperäisissä teksteissä oli mukana ensin naisen nimi: Godahi(l)d (w)unja eli Godahild, ilo (Godahild, joy), ja Arsiboda segun eli Arsiboda, siunausta (Arsiboda, blessing). Jätin rannekorusta nimet pois ja kirjoitin siis "iloa, siunausta". Solkien tarkoituksena oli todennäköisesti tuoda kantajalleen iloa ja siunausta. Soljet on ajoitettu 500-luvun puoleenväliin ja ovat todennäköisesti germaaniheimo, Langobardien käsityötä, jotka asuivat siihen aikaan Unkarin alueella ja myöhemmin valloittivat Italian Lombardian. Vaikka tuo "siunausta" saattaa kuulostaa kristityltä, niin sitä nämä tekstit eivät välttämättä kuitenkaan alunperin ole.

Korussa on Vintaj-laatta, johon teksti on etsattu. Laatta on patinoitu turkoosilla, mutta patinaa näkyy vain vähän joissain kohdissa. Korussa on kaksi käsintehtyä lamppulasihelmeä (Radiant Mind), kaksi ryoliittihelmeä sekä yksi fossiilikivi riipuksena. Muut osat ovat messinkiä.

The rune inscription on the Vintaj brass focal was originally written on two bow brooches found in Hungary and dated to 6th century. The original inscriptions were Godahi(l)d (w)unja (Godahild, joy), ja Arsiboda segun (Arsiboda, blessing). The inscriptions were probably meant to bring joy and blessing to their owners, the named women. I left here the names out and etched only "joy, blessing". The brooches were made by the Germanic people, Lombards who lived in Hungary at this time. Later they invaded Lombardy, Italy. The word "blessing" may sound like Christian, but it might originally be pagan as well.
Bracelet is made of etched and patinated Vintaj focal, rhyolite, lampwork glassbeads from Radiant Mind, a fossil stone and brass components.

Riimutekstit ja tulkinnat kirjasta: Runic Amulets and Magic Objects, Mindy MacLeod and Bernard Mees.

Tunnisteet: , , , , ,