Hyvää joulua

Hyvää joulua, keskitalven ja valon juhlaa kaikille kävijöille!

Kunnioittaen joulun kristillistäkin sanomaa, halusin kuitenkin kirjoittaa pikkuisen vanhoista keskitalven juhlista, jotka edeltävät nykyistä joulujuhlaamme. Näistä kun eivät kaikki välttämättä edes paljon tiedä, vaikka monet perinteet todennäköisesti tulevat hyvinkin kaukaa menneisyydestä.

Antiikin Roomassa juhlittiin muutama päivä ennen nykyistä joulun ajankohtaa Saturnalia-juhlaa. Saturnus oli maanviljelyn jumala. Juhlan aikana toimitettiin uhri, syötiin juhla-ateria, annettiin lahjoja ja vietettiin aikaa perheen ja ystävien kanssa. Ihmisten normaalit roolit vaihtuivat juhlan aikana. Kansalaiset vaihtoivat normaalin asunsa rahvaan asuihin ja kaikki käyttivät juhlan aikana vapautettujen orjien lakkeja (tonttulakki?). Orjat saattoivat arvostella isäntiänsä jne. Paikat koristeltiin vihrein lehvin ja sytytettiin lamppuja ja tulia (joulukuusi, joulukynttilät). Tälläkin juhlalla oli edeltäjänsä ja joulua tai vastaavan ajankohdan juhlaa onkin vietetty ehkä jo useampia tuhansia vuosia sitten. Tämäkin juhla liittyy maanviljelykseen, joten sitä on ehkä vietetty niin kauan kuin on ollut maanviljelyä.

Skandinaviassa vietettiin Jule-juhlaa, joka oli Thor-jumalan, valon juhla. Suomen joulu on tälle läheistä sukua, mikä näkyy myös juhlan nimessä. Thor oli ukkosen jumala, joka suojeli maanviljelijöitä. Hän oli vahva, mutta ei  kovin älykäs. Thor pukeutui punaiseen ja oli pitkäpartainen. Hän kulki taivaalla vaunuilla, joita veti kaksi vuohipukkia, ja hänellä oli voimavyö, joka kaksinkertaisti voimat. Hänellekin taitaa löytyä seuraaja nykyjoulusta.

Näissä "joulukorvakoruissa" voisi olla Thorinkin riimu, mutta tämä riimu on Ken, Kenaz, joka on valon ja ymmärryksen symboli, sekä tarkoittaa soihtua. Nyt talvipäivänseisauksen jälkeen päivätkin onneksi pitenevät taas.

Korviksissa on pronssiläpyskät joissa on Kenaz-riimu. Pyörylöitten yläpuolella on luuhelmet ja Vintaj-ketjussa tsekkiläisiä lasihelmiä.

Tunnisteet: , , , ,