Kivikautista

Niin, nahkanauhaa edelleen kahdessa kolmesta. Ja olen taantunut jo kivikaudelle.

Tämä taitaa olla näistä kaikkein primitiivisin tyyliltään. Riipuksena on keraaminen käsiriipus (Indian Creek Studios). Nahkanauhassa on kierrätyshelmiä, ehkä sarvesta, sterlinghopeaa, luu- ja keramiikkahelmiä.

Käsi on tavallinen aihe Suomen kivikautisissa kalliomaalauksissa ja eurooppalaisissa luolamaalauksissa, sekä - tästä en kauheasti tiedä mitään - ymmärtääkseni myös uudempienkin alkuperäiskansojen kallio/luolataiteessa ja se tunnetaan kaikilta mantereilta. Käsi saattaa olla shamaanin merkki kalliossa. Suomen maalauksissa käsi esiintyy hirviaiheiden yhteydessä tai yksinään.


Tässä jo aeimmin täällä piipahtanut meripihkariipus ripustettuna nahkanauhaan. Lisäksi nauhassa on vain luusulka, jossa on häränsilmäkoristelua. Nauhan pituus on säädettävä.

Meripihkaa käytettiin jo kivikaudella ja sitä tuotiin Baltiasta. Uskoakseni ei tiedetä varmasti, onko kaikki meripihka tuotu tänne valmiina esineinä vaiko myös raaka-aineena ja esineet valmistettu täällä. Meripihkaa on löydetty kivikautisista kalmistoista sekä myös kallimaalausten edustalta ainakin Astuvansalmesta, Ristiinasta. Täältä löytyi taidokkaasti tehtyjä ihmistä ja karhua esittäviä meripihkariipuksia. Itämeren alueelta on löytynyt tällaisia ihmishahmoisia meripihkariipuksia vain kymmenkunta. Lisää näistä Astuvansalmen meripihkariipuksista voi lukea täältä (teksti käsittelee kalliomaalauksia).


Tämä onkin vähemmän primitiivisen näköinen koru, mutta laatassa on kuva-aiheena vene, jollaisia esiintyy myös Suomen kalliomaalauksissa. Pyörylä on pronssia ja kuva etsattu. Rannekorussa on ryoliittia, jaspista ja kookoshelmiä, sekä lisäksi Vintaj-osia ja kuparihelmiä. Huomasin jälkikäteen että ryoliitti koostuu pääosin piistä ja kivikaudellahan käytettiin piitä paljon työkaluissa, Suomessa tosin kvartsi korvasi piin. Tuo ryoliitti on mielestäni tosi kaunis kivi ja ihan uusi tuttavuus minulle.


Vene on voinut kuvata matkaa tuonpuoleiseen, mutta vene oli kivikaudella myös tärkeä kulkuneuvo. Ihmiset asuivat aina vesistöjen äärellä, eikä teitäkään ollut. Tämä veneen kuva ei ole kopio mistään oikeasta kuva-aiheesta, vaan vain samantapainen kuva veneestä kuin kalliomaalauksissakin on.

Tunnisteet: , , , , , , ,